Studera utomlands

Vill du studera utomlands på ett internationellt universitet? Att plugga utomlands kan vara en spännande upplevelse och en bra merit inför framtiden. Det finns dock en del man ska tänka på och det kräver en del förberedelser innan du kan starta en utbildning utomlands.

CSN för studier utomlands

Något som kanske inte alla känner till är att man kan använda sig av studielån och studiebidrag från CSN i Sverige, men det kräver att skolan där man ska studera i är godkänd av det egna landets myndighet för utbildningar. Inom EU kravet räcker det med att skolan är godkänd av sin utbildningsmyndighet, men vill du plugga utomlands utanför Sverige och vill få CSN, ska utbildningen inte finnas tillgänglig i Sverige. Ett bra exempel på godkända studier utomlands med CSN är språk- eller kulturstudier. Kulturstudier handlar om studier som gäller hållbar utveckling, globala miljöstudier eller till exempel freds- och konfliktkunskap. Det är viktigt att man tänkt igenom noga över vad du vill plugga utomlands. En bra start inför att studera utanför Sverige, är att vända sig till en studievägledare som har god kännedom om utomlandsstudier. Du kan alltid vända dig till både gymnasium och högskolor för att få gratis rådgivning och vägledning inför de planerade utomlandsstudierna.

Boende för dig som vill plugga utomlands

När du ska ägna dig åt studier utomlands kan det kännas som en utmaning att finna boende. När du blir antagen till en skola utomlands och har till exempel fått berättigat CSN är det klokt att göra en budget över hur mycket man kan tänka sig betala för ett boende. De allra flesta skolor utomlands har en service för att hjälpa elever med boende, därför är det smart att ta kontakt med skolan i ett tidigt skeende för att kunna få tillgång till en studentlägenhet. Du kan även hålla utkik efter landets bostadsförmedlingar som specialiserar sig på just studentlägenheter. Att studera utomlands lönar sig då det ger en mycket bra erfarenhet och fina meriter som sedan kan läggas till på ditt CV i framtiden.