Att jobba utomlands

Att jobba utomlands är något som många funderar på att göra. Ett jobb utomlands är för många en ny upplevelse och är idag, med den ökande globaliseringen, inte svårt att få tag på.

Att jobba utomlands är något extra. Möjligheterna är många och annorlunda kultur, klimat, språk med mera lockar ofta bort folk från det neutrala Sverige. Att starta sin resa som anställd utomlands känns ofta roligt men samtidigt lite läskigt. Medan resan erbjuder nya erfarenheter och upplevelser så ger hemlängtan, det nya språket och oroande angående boende vissa kalla fötter. Speciellt om landet i fråga är utanför Europa, då EU:s arbetsavtalslagar inte längre gäller. Men de flesta som ger sig ut för att arbeta utomlands kommer hem till Sverige med en mängd nya egenskaper, upplevelser och ny erfarenhet.

Det finns många olika sorters jobb utomlands. Vissa kräver en utbildning medan andra kräver erfarenhet eller ingenting alls. Några exempel på de vanligaste arbeten är frukt och bärplockning bartender, servicepersonal eller telefonförsäljare. Vissa jobb kräver att du kan det språket som landets invånare talar. Medan ett jobb som frukt och bärplockare kanske inte kräver de godaste språkkunskaperna, så gynnar det de som jobbar som bartender eller liknande. Vissa jobb kräver istället goda kunskaper inom svenska, som exempelvis reseledare eller svenskalärare. Jobb som telefonförsäljare är ett vanligt yrke för de som vill ha ett simpelt jobb som de egentligen kunde haft i Sverige. Fördelen med att ha jobb som telefonförsäljare eller kundtjänst utomlands är att den arbetande får möjlighet att ta del i landets kultur, klimat, nattliv, natur, sport och mer.

Ofta görs jobbansökan på plats i landet. I många länder är det först till kvarn på många av de lättare jobben, så att få ett arbete tidigt efter ankomst är ofta inte ett problem. Att söka jobb utomlands är på så sätt ofta inte likadant som i Sverige, många ansökningar skickas till samma arbete och arbetsintervjuer skerJobba utomlands